Istorijat

Prvo triatlonsko takmmičenje je održano 1977.godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih  marinaca.  Osnivačem triatlona se smatra kapetan John Smith. Tada su se oni takmičili na distancama današnjeg Ironman-a i to 3800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (Honolulu maraton). Od tada se Ironman Havaji smatra nezvaničnim prvenstvom sveta u ovoj distanci. 1990. godine održana je prva Ironman serija i pobednik je bio Scot Tinli.

Iz godine u godinu broj takmičara se povećavao a takodje i broja takmičenja. Širom sveta su osnivani nacionalni savezi da bi 1989. godine bila osnovana svetska triatlonska unija (ITU) na inicijativu MOK-a.

Prvo svetsko prvenstvo na olimpijskoj distanci je održano 1989. godine u Avinjonu i učestvovalo je čak 800 takmičara u svim starosnim kategorijama. Od 1996. održavaju se kvalifikacije za svetsko prvenstvo u elitnoj kategoriji. Danas na svetskom prvenstvu u eliti nastupa stotinak takmičara a u tzv. Age kategoriji preko 1000.

Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.

Vrste triatlona

Triatlonsaka takmicenja se odrzavaju na razlicitim distancama. Takozvana “short” distanca je 1500 m plivanja 40 km voznje bicikla i 10 km trcanja. Ova distanca se jos zove i olimpijska zbog toga sto je to standardna kvalifikaciona distanca za Olimpijske igre, i naravno distanca na kojoj se triatlonci takmice na Olimpijskim igrama.

Pored olimpijskog  populan je tzv. “sprint triatlon” koji se odrzava na duplo kracoj distanci koja iznosi 750 m plivanja 20 km voznje bicikla i 5 km trcanja. U sprintu se obicno takmice mladje kategorije tj. juniori i pioniri.
Kod nas su takmicenja na ovoj distanci dosta zastupljena posto je tesko obezbediti sredstva za olimpijski triatlon.

Vrhunac i zelja svakog triatlonca je da nastupi na najtezoj distanci a mozda i najtezem sportu na svetu a to je Ironman(covek od celka). Ironman se odrzava na distancama od 3800 m plivanja 180 km voznje bicikla i 42 km trcanja (maraton). Najpopularniji je svakako Havajski Ironman koji je ujedno i svetsko prvenstvo na ovoj distanci. Za ovu kao i za druge Long distance trke (zajednicko ime za sve triatlone na koji su duzi od olimpijskog)  je to sto u biciklistickom segmentu takmicar nesme da se draftuje tj. zabranjena je voznja u grupi koja je znacajno laksa od solo voznje.
U nasoj zeemlji se ne odrzavaju Ironman trke ali mozemo da se pohvalimo da imamo takmicare koji se takmice u Ironman-u. To su Maric Bojan, koji ima i najbolji rezultat u zemlji, Aleksandar Bzdusok i Vero Janos koji je nas prvi takmicar u Ironman-u.

Posto je triatlon letnji sport i zahteva lepo vreme i nije ga moguce odrzati u zimskom periodu ( naravno mislim na zemlje u kojima je zima hladna) stvoren je zimski triatlon. Zimski triatlon se sastoji iz trcanja na skijama, viznje planinskog bicikla i trcanja. Distance na kojim se takmice zimski triatlonci su 20-40-10. Od nasih takmicara se u zimskom triatlonu takmici Aleksandar Milenkovic koji je sezone 2000-te ostvario znacajne rezultate u svetskom i evropskom kupu.

Postoje i razne druge varijacije triatlonskih takmicenja kao sto su neki ultrakratki za decu i rekreativce i neki dugi kao sto je half Ironman ali tu ne postoje standardi pa ih necemo detaljnije opisivati.

Takmičarska pravila

Sto se tice takmicarskih pravila ovde cemo navesti samo ona najvaznija koja se ticu takmicara i necemo navoditi neka pravila koja su vezana za tehnicku organizaciju trke.

Plivanje
Za vreme plivanja takmicar je duzan da pliva po oznacenoj stazi i svako skretanje sa staze u smislu skracivanja distance se kaznjava diskvalifikacijom.
Takmicar u toku plivackog segmenta ne sme da koristi nikakva pomagala (peraja, lopatice…) jer ce u protivnom biti diskvalifikovan. Mogu se koristiti naocare za plivanje i kapa. Moze se koristit i odelo za plivanje, neoprensko, debljine do 5mm ukoliko je dozvoljeno od strane organizatora tj. ako je temperatura vode ispod 20ºC za olimpijski triatlon, dok je za Ironman ta granica na 24ºC.

Bicikl
Sto se tice biciklistickog segmenta od obavezne opreme potreban je bicikl, dres, takmicarski broj i kaciga. Pravila svetske triatlonske unije (ITU) propisuju i neke pojedinosti koje se ticu samog bicikla. Ta pravila se odnose na: kočnice-moraju biti ispravne i ne smeju imati lufta; volan mora biti klasičan; aero-bar ne sme prelaziti najistureniju tačku ručica kočnica a sve zajedno ne sme da prelazi osovinu prednjeg točka za vise od 15cm; točkovi moraju biti iste veličine; ram mora biti u osnovi trugao; cevi ne smeju biti savijene i nepravilnog preseka; i horizontalna i vertikalna cev moraju biti zavarane na vratu rama; prečnik cevi ne sme biti veci od 8 cm. Ukoliko organizator naglasi da se primenjuju ITU pravila, takmičaru ciji bicikl ne zadovoljava ove uslove nece biti dozvoljeno da isti koristi na trci.
Sto se tiče draftinga (vožnje u zavetrini iza drugog takmicara), nije dozvoljen između muskaraca i zena i nije dozvoljen uopste na long distace takmicenjima. Pod zonom drafta se podrazumeva prostor u sirini od po 1,5m bocno od bicikla sa leve i desne strane i prostor 10m iza bicikla mereno od najisturenije prednje tacke na biciklu. Cim jedan takmicar prdje drugog za polovinu obima prednjeg tocka smatra se da ga je prestigao te se ovaj mora povuci i pridrzavati pravila o draftingu.

Trčanje
Trčanje je poslednja disciplina. Na trčanju je obavezno da takmičar prati označenu stazu i kao i u prethodna dva segmenta ne sme da skreće sa staze u smislu njenog skraćivanja. Ukoliko napusti stazu moze se vratiti na nju samo na mestu na kojem ju je napustio. Hodanje je dozvoljeno. Od opreme takmčar je obavezan da ima dres, takmičarski broj i patike.

Zona za izmenu
Zona za izmenu je prostor u kome takmicari presvlace opremu izmedju disciplina. U zoni za izmenu takmicar je obavezan da koristi za smestanje svoje opreme samo prostor koji je obelezen njegovim brojem. Takmicar ne sme da ometa druge takmicare u toku tranzicije. Takmicar ne sme da vozi bicikl u zoni za izmenu. Bicikl sme da vozi samo posle linije na tlu koja oznacava pocetak biciklistickog segmenta odnosno do oznake za kraj segmenta. Kacigu mora da stavi i da skine dok je u zoni za izmenu. U zoni izmene je dozvoljeno trcanje.

Diskvlifikacija
Takmičar je diskvalifikovan ukoliko je preksio neka od pravila tj. kada mu sudija pokaze crveni karton.Takmicar je diskvalifikovan ukoliko je na biciklu iberundovan tj. ako su ga vodeci takmicari obisli za citav krug. Takmicar ima pravo da nastavi trku posle diskvalifikacije i da posle trke u propisanom roku podnese zalbu.

Oprema

Sto se tice opreme ovde cemo navesti opremu koja je obavezna za takmicenje a to je triatlonski dres, bicikl, kaciga i patike. Ova oprema je obavezna i bez nje se ne moze ucestvovati u takmicenju. Medjutim postoji mnogo vise opreme koja nije obavezna ali koja je neophodna za ozbiljnije bavljenje triatlonom. U ovu opremu spadaju sat, sprinterice za bicikl, naocare za bicikl i za plivanje, odelo za plivanje, pulsmetar, biciklisticki dres itd.

Triatlon kod nas

Triatlon se u nasoj zemilji pojavio pocetkom 90-ih mada je prvi triatlon odrzan 1988. godine u Kragujevcu i zvao se sumadijski. To takmicenje nije imalo formu kao dansnja takmicenja i razlikovalo se i po distancama a i po tome sto discipline nisu bile povezane vec je postojala pauza medju njima.
Godine 1993. održano je prvo prvenstvo drzave na Adi Ciganliji. Od tada se prvenstvo države održava svake godine i broj učesnika je iz godine u godinu sve veci i sto je vaznije rezultati su sve bolji. 1999. godine odrzan je prvi kup Jugoslavije u triatlonu.

Svh ovih godina nasi takmičari su napredovali u pogledu rezultata tako da su postignuti uspesi i na medjunarodnom planu. Na prvenstvu Balkana 2000. godine Jugoslavija je dobila prvaka Balkana u muskoj i zenskoj konkurenciji. To su Svetlana Brkic i Nenad Sudarov.

Danas Srpska triatlonska unija pravi planove za razvoj ovoga sporta kroz intenzivniji rad sa mladjim kategorijama i pripremu nasih najboljih takmicara za kako bi se kvalifikovali za naredne Olimpijske igre