Na terenima Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije na Košutnjaku 12. maja 2018.godine uspešno je realizovano testiranje perspektivnih sportista razvojnih kategorija (kadeti i juniori) . Uporedo sa kontrolom forme već oprobanih sportista, održan je i “TRIATHLON TALENT DAY” testiranje za decu do 12 godina – potencijalne buduće triatlonce.
Planom i programom rada Stručne komisije STU za 2018. godinu predviđeno je da se kroz sisitem standardizovanog triatlon testa dva puta u sezoni vrši kontrolno merenje za razvojne kategorije. Sistem preciznog testiranja donosi uvid u kvalitet stručnog rada u klubovima i jasno utvrđuje stepen razvijenosti triatlona u Srbiji. Sistematsko testiranje takođe prati
individualni razvoj mladih takmičara i omogućava kvalitetnu selekciju u cilju formiranja Srpskog nacionalnog triatlon tima. Na osnovu rezulta testiranja i kriterijumske trke 27. maja na Beogradskom triatlonu takmičari se selektuju za:
– učešće na razvojnim kampovima Srpske i Evropske triatlon unije
– učešće u specijalizovanom projekatu STU “Od talentovane devojčice do uspešne takmičarke” – “Girls Power Team”
– reprezentaciju Srbije za učešće na međunarodnim takmičenjima.
Prolećno testiranje realizuje se drugu sezonu u nizu, ovog puta uz direktnu podršku predsednice Srpske triatlon unije gospođe Marije Desivojević-Cvetković i članova Upravnog odbora STU. Realizatori testiranja perspektivnih sportista
i “TRIATHLON TALENT DAY”–a su treneri članovi Stručne komisije STU: Ljudmila Medan predsednica Stručne komisije STU, Aleksandar Dmitrović koordinator za ulazne kategorije takmičara, Aleksandar Gavrilović selektor za razvojne kategorije (kadeti i juniori), Ivan Buđa Predsednik Tehničke komisije STU, Strahinja Trakić trener “KES” Kragujevac , Željka Karadarević trener SK “Sportikus”, Dejan Belomarković i Saša Radmanović treneri STU ”Sava” Sremska Mitrovica.
Uz prisustvovao generalnog sekretara Srpske triatlonske unije Šime Čičkovića i tehničku podršku Beogradskog triatlon saveza testiranju je prisusutvovalo 7 klubova STU: TK “Tamiš” Pančevo, TK “Sprint” Sombor, TK “Mihajlo Pupin” Beograd, “KES” Kragujevac, SK “Sportikus” Beograd, STU “Sava” Sremska Mitrovica i SUT “Patrik” iz Pančeva. Na zvanično testiranje nije se odazvalo deset klubova koji se nalaze na spsiku članova Srpske triatlon unije.
Na “TRIATHLON TALENT DAY”-u za decu do 12 godina nastupilo je 28 budućih triatlonaca (11 devojčica i 17 dečaka ).
Svoj talenat pokazali su na 50m plivanja i 400m trčanja. Rezultati njihovog testiranja su alat za trenere u klubovima i smernica za specifičan triatlonski razvoj. Kao rezultat ozbiljnog trenežnog ali pedagoškog rada u odrđenom broju klubova vidljiva je veća masovnost što i jeste preduslov za dalji razvoj.
Na testiranju juniora od 17 do 19 godina prijavljeno je 7, učestvovalo je 5 triatlonaca: 4 dečaka i 1 devojčica.
Plivalo se 400m i trčalo 3000m. Zbog malog broja takmičara opšta slika juniorske kategorije je zabrinjavajuća, a rezultati testova govore da kao posledicu imamo prilično skromne takmičarske performanse.
Testiranju kadeta (13 do16 godina) odazvalao se njih 22 od prijavljenih 27 sportista. Kompletno testiranje uradilo
je 19 triatlonaca: 10 devojčica i 9 dečaka. Kadeti su plivali 200m i trčali 1500m. Broj testiranih sportista (naročito devojčica) i rezultati merenja otvaraju nadu da će ulaganjem u kadetsku kategoriju sportista, srpski triatlon rešiti problem juniorskih takmičara u predstojećim triatlonskim izazovima.
Zaključak Stručne komisije STU realizatora testiranja:
Od 24 testirana takmičara samo 6 je prešlo osnovni nivo projektovan Planom i programom za 2018. godinu. Dvoje su blizu osnovnog takmičarskog nivoa, sa svima ostalima treba puno kvalitetnog stručnog rada do ozbiljnijeg kompetitivnog nivoa. Da bi popravili zatečeno stanje i započeli sa ozbiljnim razvojem triatlona u Srbiji važno je realno sagledavanje rezultata. U nameri da pariramo triatlonskim sistemima iz okruženja moramo da unapredimo stručni rad i povećamo broj dece ulaznih i predtakmičarskih kategorija. Jedino konkretno ulaganje u specifičnu edukaciju trenera, škole triatlona, i masovnost predtakmičarskih kategorija može da doprinese razvoju triatlona kao ozbiljnog sporta u Srbiji.
Rezultati testiranja

X X X X X

​Obaveštavaju se svi klubovi članovi Srpske triatlon unije da će se na osnovu predloga Plana i programa rada STU za 2018. godinu u subotu 12. maja održati testiranje za sve perspektivne sportiste – triatlonce u uzrastu od 13 do 19 godina. Organizator ovog testiranja je STU, a tehnička realizaciju preuzeo je Triatlon Savez Beograda. Neposredni realizatori testiranja su članovi Stručne komisije STU.
Testiranje će se obaviti na bazenu Zavoda za sport i medicinu sporta u Košutnjaku a trčanje na atletskoj stazi fudbalskog stadiona na Košutnjaku. Početak testiranja plivanja je u 14,00 a trčanja u 16,00 časova.
Pozivamo klubove da do petka 11. maja u 12 časova na mail kancelarije STU dostave spiskove dece koju dovode na testiranje (ime prezim, klub i godište)
Predlaže se klubovima da pored svojih registrovanih takimičara ovom prilikom pozovu i decu iz ostalih ,,srodnih,, sportova iz njihovih sredina da uzmu učešće u ovom događaju da im na taj način približimo triatlon.
Ovaj događaj nije samo protokolarno testiranje već treba da bude praznik triatlona i dobra prilika za prezentaciju triatlona u javnosti.
Standardizovani test za procenu vrednosti rezultata mladih triatlonaca koji se primenjuje u ovom programu se koristi u najvećem broju razvijenih triatlonskih zemalja i opšte je poznat kroz pojam ,,Triathlon talent day,,.
Širokom primenom i sa velikom bazom rezultata perspektivnih sportista širom sveta je idealana trenažna alatka za praćenje i selektovanje mladih triatlonaca. Testiranje se sprovodi dva puta godišnje u maju mesecu i početkom novembra. Prvi test je u cilju selekcije dok je drugi inicijalni radi praćenja trenažnog rada tokom zimskih meseci.
Na osnovu rezultata testiranja i rezultata sa Kriterijumske trke* za razvojne kategorije a to je Beogradski tritalon 27.maja 2018. formiraće se spisak rangiranih perspektivnih sportista na osnovu koga će se deca pozivati u kampove i nastup u reprezentaciji.
Takmičari koji iz neopravdanih razloga ne nastupe na testiranju i kriterijumskoj trci neće moći učestvovati u programima STU za 2018. godinu. Za decu koja su zainteresovana da učestvuju u sisitemu a zbog bolesti nisu u mogućnosti da prisistvuju testiranju i kriterijumskoj trci neophodno je dostaviti validno lekarsko uverenje – opravdanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *